Monday, April 9, 2007

Live from New York...

...it`s Saturday Night Live!!!

Vom vedea din nou in Romania cea mai buna emisiune de comedie din lume...abia astept...
Scenaristii nostri de comedie au multe de invatat din aceasta emisiune. Probabil umorul, are si el un specific national, sau mai bine spus, fiecare popor isi are tipul sau de umor. Nu cred ca specificul romanesc e umorul acela grotesc, avand teme triviale de mult rasuflate. Deasemenea nu cred ca opusul umorului grotesc ar fi umorul "inteligent", de exemplu Divertis oldies, desi acele texte sunt in opinia mea cele mai bune texte de comedie romanesti de dupa Revolutie. E geniala faza aia cu impartirea pamantului intr-un sat dupa un triunghi dreptunghic, sau superba sceneta "Trutulescu"...Opusul lor, este desigur, genul Vacanta Mare , desi V.M. a avut incercari de schimbare de stil unele chiar reusite. Oricum, V.M. au avut un succes mai mare decat Divertis, pe vremea cand ambele trupe colindau tara din Casa a Sindicatelor in Casa a Sindicatelor. V.M. au meritul de a fi lansat personaje care au facut cariera precum Garcea, Leana si Costel, Unguru si Ardeleanul, Marin Chitac ( cei care mai au casete stiu despre ce vorbesc), insa parca izvorul de originalitate a secat, semn ca totusi e greu pentru o singura persoana (Radu Pietreanu) sa produca noi si noi glume atatia ani la rand. Ultimul experiment reusit al V.M. a fost copia dupa britanicii de la Little Britain, "Regii manelelor" in varianta romaneasca. (cred). Insa dupa un episod pilot foarte reusit si inca vreo 2-3 episoade ok, seria a intrat in aceeasi monotonie.

Carcotasii, Mondenii, Trasnitii in NATO, sunt experimente interesante, dar departe spun eu de a contura un specific romanesc de umor. Despre glumele de dinainte de 1989, nu are rost vorbesc, desi in ciuda cenzurii, au fost scrise si jucate texte minunate.

S.N.L. este rezultatul unei armate de scenaristi, producatori, regizori, actori. Nu se vede influenta unei singure persoane, ( cazul V.M.), temele sunt diverse, "tupeul" glumelor este unul desavasit insa in ciuda tonului acid, nici una din victime nu se supara sau nu are de suferit in planul imaginii. Americanii si au multe teme de care se pot "lega", dar parca nu au public tinta. Adica, au in vizor atat superficialitatea Hollywoodiana, politicienii dilentanti, americanul de rand, homosexualitatea, rasismul, etc... Acelasi tip de umor il puteti gasi si in cadrul emisiunii "Tonight show" sau "Comedy Central", semn ca stilul american de umor sau de emisiune de umor este unul foarte bine conturat.

Despre finul umor englezesc....altadata.

No comments: